ענבר רחובות
21 בפברואר 2019
M Tower באר שבע
3 בפברואר 2019

איך להתייחס לאישור לרעידת אדמה בתחום העיגון

 

 

בעולם של היום, יש נטייה לדרוש אישור לרעידת אדמה לעוגנים למגוון של פרויקטים.  אבל, מה זה בדיוק האישור הזה ?  מה החשיבות שלו ? ואיך אמורים להשתמש בו ?

ראשית, חשוב להדגיש ש"אישור לרעידת אדמה" לעוגן מסוים, מאשר שהיצרן שילם למעבדה מאושרת לבדוק את העוגן לפי תהליך הנקבע בתקן אירופאי ETAG Annex E לתכנון לרעידת אדמה.  זה לא אומר שהעוגן "טוב" או "רע" לרעידת אדמה, זה רק אומר שהיצרן שילם על הבדיקה.  בוודאי, שבדרך כלל, יצרן לא מוציא כסף על בדיקה של עוגן שפחות מתאים לרעידת אדמה.  אבל, האישור עצמו לא מבטיח בשום דרך שהעוגן יתפקד בצורה אפקטיבית (יחסית לעומסים רגילים) בזמן של רעידת אדמה.

לדוגמא, עוגן חץ כגון MTP-X M12 מחזיק בבטון סדוק 16kN ובחישוב לרעידת אדמה 9kN, ירידה של 43% מהתסבולת.  לעומת זאת, עוגן SZ M12/18 מחזיק אותו עומס בבטון סדוק ובחישוב לרעידת אדמה.  הסיבה פשוטה : עוגני חץ פחות טובים לעומסים דינאמיים.  זה אומר שהאישור תקן אירופאי לרעידת אדמה רק מאשר שהעוגן נבדק לכךולא שהעוגן טוב לכך.

יש גם דרגות שונות של בדיקות. 

בתקן אמריקאי, לכל סוגי אפליקציות יש אות אחרת וככל שהעוגן מאושר ליותר אותיות, זה אומר שהוא מתאים ליותר מצבים.  למרות זאת, האישורים בתקן אמריקאי לא מלווה מתסבולת ברורה לכל מצב אבל מפנה את המתכנן לסעיפים מתקנים להפחתת תסבולת העוגן בהתאם למצב.  מעט אנשים עושים שימוש בתקן אמריקאי לתכנון לרעידת אדמה.

בתקן אירופאי (הבסיס לתכנון עוגנים על ידי רוב משרדי התכנון בארץ), יש שתי דרגות : C1 ו-C2.  מה ההבדל ?

C1 הינו אישור לאלמנטים לבנייה לא סטרוקטוראלי, C2 לאלמנטים לבנייה סטרוקטוראלי.

ברור שאין הרבה תכנון לרעידת אדמה לאלמנטים לא סטרוקטוראליים והאישור C1 אמור להיות ברב המקרים לא רלוונטי.  אבל, בארץ, רב המתכננים לא מודעים מההבדל המשמעותית הזה ומאשרים עוגנים מכנים או כימיים על בסיס אישור זה גם לאלמנטים סטרוקטוראליים.

יתרה מכך, ברב התכנונים לעוגנים לרעידת אדמה, חישוב העוגנים מבוצע במצב של בטון סדוק בעומסים סטטיים או חצי-סטטיים. המתכנן רק דורש שלעוגן יהיה אישור רעידת אדמה, C1 או C2.   המתכנן טועה פעמיים :

-          אם אנחנו מדברים על תכנון סטרוקטוראלי לרעידת אדמה, אז חייב אישור C2

-          הוא חייב להתחשב בתכנון בתסבולת המחושבת על פי האישור C2 הנמצאת בתקן אירופאי של העוגן. 

אם הוא לא עושה כך, הוא מתנהג כמו מנהל משרד תכנון ששוכר למשרדו מתמודד שנרשם ללימודי הנדסה מבלי לשאול האם הוא סיים את לימודיו. זה לא חכם ולא נכון.

 
 

 

 לחזרה לכל המאמרים ללחוץ פה

מאמר המסביך איך להתייחס לאישור לרעידת אדמה בתחום העיגון

x
סייען נגישות
הגדלת גופן
הקטנת גופן
גופן קריא
גווני אפור
גווני מונוכרום
איפוס צבעים
הקטנת תצוגה
הגדלת תצוגה
איפוס תצוגה

אתר מונגש

אנו רואים חשיבות עליונה בהנגשת אתר האינטרנט שלנו לאנשים עם מוגבלויות, וכך לאפשר לכלל האוכלוסיה להשתמש באתרנו בקלות ובנוחות. באתר זה בוצעו מגוון פעולות להנגשת האתר, הכוללות בין השאר התקנת רכיב נגישות ייעודי.

סייגי נגישות

למרות מאמצנו להנגיש את כלל הדפים באתר באופן מלא, יתכן ויתגלו חלקים באתר שאינם נגישים. במידה ואינם מסוגלים לגלוש באתר באופן אופטימלי, אנה צרו איתנו קשר

רכיב נגישות

באתר זה הותקן רכיב נגישות מתקדם, מבית all internet - בניית אתרים.רכיב זה מסייע בהנגשת האתר עבור אנשים בעלי מוגבלויות.